Manifestacije

Po broju tradicijskih događanja i kulturnih udruženja po glavi stanovnika, Babina Greda ulazi u sam vrh Hrvatske. No, razlika u odnosu na turistička središta na jadranskoj obali, s kojima je po ovom kriteriju naše selo u rangu, jest u tome što se ovdje manifestacije ne održavaju za potrebe masovnog turizma, nego za srce i dušu. U ovo ćete se sasvim sigurno uvjeriti i sami, posjetite li neko od babogredskih veselja kroz godinu. Ovdje Vam donosimo pregled najvećih.

Pokladni jahači u Babinoj Gredi

Ono što je za neka druga mjesta karnevalska povorka, to je za Babinu Gredu pokladno jahanje. Riječ je o običaju koji korijene vuče iz graničarskih vremena. U pokladne dane popustila bi vojnička stega, pa bi graničari na konjima krenuli kroz selo i prema čardacima na Savi, pjevajući, izvodeći vratolomije i nazdravljajući rakijom. Putem bi ih posluživali razno-raznim šokačkim delicijama. Od vremena Vojne granice do danas, pokladno jahanje trajno se održalo jedino u Babinoj Gredi. Od početka 21. stoljeća, obnavljaju ga i druga slavonska mjesta, no prema starom običaju, za babogredsko jahanje ostaje rezerviran termin na pokladni ponedjeljak. Rezervirajte ga i Vi, jer ima li boljeg načina za otvoriti karnevalski radni tjedan?

“Nema sela nad Babine Grede”

Žao nam je, Rime, ali drugog vikenda u lipnju svi putevi vode u naše selo. Trodnevna manifestacija “Nema sela nad Babine Grede” okuplja najukusnije, najmuzikalnije i najljepše od tradicijske Slavonije. Posjetiteljima se otkrivaju tajne graničarskog fiša i čobanca, kao i selekcija najboljih sireva i kulinova. Toči se vino iz čuvene kutjevačke vinarije. Osim nepca, u ove dane uživaju i ostala osjetila. Festivalska večer “Bećarfest” okuplja najbolje izvođače bećarca, tradicionalne slavonske glazbene forme, uvrštene na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Večer se održava u velikom čeličnom hangaru poljoprivredne zadruge, što joj daje osobiti, “party je na selu” šarm. Od 2015. godine pod okriljem “Nema sela nad Babine Grede”, kao autonomna manifestacija održavaju se i “Konji bijelci” (prvi put održani 1981.). Ovo događanje na ulice Babine Grede izvodi najljepše šokačke svatovske zaprege koje u povorci odlaze na babogredski hipodrom. Ondje se potom održava natjecanje u tradicionalnim disciplinama: vezanju repa, sklapanju i uprezanju kola te vožnji na paliji. Odreda sportovi koje nećete pronaći na Olimpijadi ili kabelskoj televiziji.

Stanarski susreti

Krajem kolovoza, “Stanarski susreti” oživljavaju uspomenu na slatki život babogredskih stanova i ambijent u kojem je stres bio nepoznata tegoba, novac relativan pojam, a sat nepotrebna stvar. Manifestacija je ispunjena natjecanjima u više disciplina vezanih za različita seljačka umijeća, odnosno za umjetnost pripremanja tradicionalnih slavonskih jela. Nakon što se umorite od obrade drveta, sastavljanja zaprega i gađanja bundeva, trag mirisa odvest će Vas u špalir starih šporeta na drva, gdje ćete zateći vrijedne Šokice u pripremi svih onih jela i okusa koje ste godinama željeli ponovno okusiti, ali dok niste otkrili “Stanarske susrete”, niste imali gdje.

Večeri Matije Bačića

U spomen na svog raspjevanog pravnika, Babina Greda od 1979. organizira “Večeri Matije Bačića”. Manifestacija se odvija tijekom dva dana između Božića i Nove godine, u vrijeme kao stvoreno za pjesmu, gostoljubivost i dostojanstveno veselje (ili kao što geslo “Večeri” kaže, “Kad zapjevam tijo, pa veselo”). Koncipirana kao glazbena smotra, “Večeri Matije Bačića” na babogredsku pozornicu svake godine dovedu nekoliko desetaka pjevačkih skupina iz cijele Vukovarsko-srijemske županije. Posjetiteljima pružaju mogućnost da u domaćem ambijentu uživaju u izvornom glazbenom stvaralaštvu Slavonije i Srijema.

Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content