Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

[VIDEO] “Mi trenutno stojimo na ležištu geotermalne vode koje je jedno od većih za koje znamo”

Josip Krnić

[VIDEO] “Mi trenutno stojimo na ležištu geotermalne vode koje je jedno od većih za koje znamo”

Konačno nakon godina najava započinje istraživanje eksploatacije geotermalnih voda u Babinoj Gredi. Trenutno se utvrđuju zalihe termalne vode kao i temperatura vode na prvoj bušotini i to na dubini od 2200 metara – javlja Plava vinkovačka televizija.

Mi trenutno stojimo na ležištu geotermalne vode koje je jedno od većih za koje znamo, potencijal je praktički neograničen – rekao je voditelj projekta Nikola Lakčević i dodao: Trenutno ispitujemo bušotinu koja proizvodi vodu s otprilike 2260 metara dubine, temperatura koju dobivamo je otprilike sto stupnjeva. Prema trenutnim planovima ovdje ćemo izgraditi elektranu koja proizvodi 15 megavata struje, to je dovoljno da se opskrbi cijela Općina sa strujom i šire.

Općinski načelnik Josip Krnić dodaje kako će geotermalni izvori biti kako u funkciji društveno-ekonomskog razvoja babine Grede, tako i cijele županije. Prema našim planovima koje imamo ovdje je previđena elektrana, staklenička proizvodnja, hladnjača, aqua kultura, uzgoj soma i jegulje do čak onoga za koje tražimo investitora, a to su turistički sadržaji kao što su banje, lječilišta i svih onih popratnih projekata koji mogu koristiti geotermalnu energiju. Babina Greda već sada ima jednu elektranu od 10 MW. I sao ovom elektranom Babina Greda bi bila energetsko čvorište Vukovarsko srijemske županije i postala tzv Zelena Babina Greda koja bi trebala biti primjer za cijelu Hrvatsku. Cilj je da budemo energetski samoodrživi – ističe Josip Krnić.

U prilogu Plave televizije navodi se kako je do 2025. godine planirano bušenje još četiri nove bušotine i to na dubini od 3700 metara, kao i dobivanje građevinske dozvole za izgradnju najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj.

Kompletan prilog Plave televizije pogledajte u priloženom videu.

Prethodna objava Svečano obilježeno istraživanje geotermalnog potencijala na području Općine Babina Greda
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content