Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

VALERIJA ARLOVIĆ – DRŽAVNA PRVAKINJA

Valerija

VALERIJA ARLOVIĆ – DRŽAVNA PRVAKINJA

Valerija Arlović, maturantica Obrtničko – industrijske škole u Županji , smjer Poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut, uz vodstvo mentorice, prof. Jasenke Nikolić, osvojila je prvo mjesto i pobijedila na Državnom natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023, u disciplini AGRO.

Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023., najveći je događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Natjecanje je održano u Zagrebu, od 10. do 12. svibnja, u organizaciji Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Ove godine se natjecalo 405 najboljih učenika strukovnih škola, uz pratnju i podršku njihovih nastavnika, u 46 strukovnih disciplina. Sudjelovalo je više od 200 strukovnih škola, u prostoru većem od 14.000 m2 tijekom tri dana natjecanja.

U sektoru poljoprivrede, učenici su se natjecali u disciplini AGRO. Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila: Organski uzgoj povrća – urbani vrtovi, vrtovi budućnosti. Ovo zahtjevno natjecanje trajalo je tri dana i odvijalo se kroz pet modula:

  • Istraživanje organskog uzgoja povrtnih kultura i urbanih vrtova u mojoj županiji, RH i EU
  • Projekt zasnivanja vrta budućnosti pomoću računalnog programa (softver za projektiranje) ili geometrijskim priborom.
  • Priprema repromaterijala za organski uzgoj povrća (sjetva i njega presadnica do presadnje)
  • Prezentacija projekta: formiranje organskog vrta – oblikovanje vertikalnog urbanog povrtnjaka u poznatom stambenom prostoru, uporaba presadnica povrća za oblikovanje prostora
  • Priprema i promidžba organski uzgojenog povrća za tržište

U svom istraživanju koje je pripremila i predstavila na natjecanju, Valerija je istaknula da urbane vrtove danas imaju gotovo svi europski i svjetski gradovi. Svaki grad ima svoje motive za razvoj ovakvih vrtova, no oni  osnovni za sve su uglavnom jednaki – socijalizacija i smanjenje otuđenja međusobnom suradnjom i komunikacijom. U RH dvadesetak gradova ima svoje urbane vrtove, a u našoj županiji ne postoji ni jedan urbani vrt. Kako bi se popravilo stanje u našem području, Valerija je osmislila projekt ekološko – edukacijskog gospodarstva EKO-VAL, koje je predstavila u jednom od modula natjecanja. Odlična ideja i odličan projekt!!!!

U konačnici, nakon provedbe svih modula Valerija je imala visokih 93/100 bodova, zasluženo pobijedila i osvojila nagradu Faust Vrančić.

Treba napomenuti da je Obrtničko-industrijska škola Županja, u području poljoprivrede, u proteklih dvadesetak godina, imala čak četiri puta državne prvake i tri puta osvojeno drugo mjesto. Time se, po rezultatima na državnim natjecanjima, uz Agronomsku školu Zagreb svrstala među najuspješnije srednje škole za područje poljoprivrede u RH .

Čestitke Valeriji, njenoj mentorici, prof. Nikolić i Obrtničko-industrijskoj školi Županja!

Prethodna objava Javna tribina “Sve za zdravu mladost”
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content