Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Mnje oružja, manje tragedije

Nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Nacionalna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija.

UČINITE SVOJE OKRUŽENJE SIGURNIM

Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.

Nezakonita proizvodnja i trgovina malog i lakog oružja te njegovo gomilanje i nekontrolirano širenje mogu doprinijeti destabilizaciji sigurnog okruženja. Stoga suzbijanje nezakonitog posjedovanja i učinkovita kontrola malog i lakog oružja predstavljaju jednu od ključnih preduvjeta sigurnosti i stabilnosti svake države, kao i međunarodnog mira.

Ratna zbivanja devedesetih na području Republike Hrvatske ostavila su za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana. Prisutnost takvog oružja povećava opasnost da sami ili netko blizak vama postane žrtva tog oružja.

Nerijetko se građani pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili nezakonito prodaju, dok ga oni građani koji oružje drže u domovima često čuvaju na neprikladan ili nepravilan način čime ugrožavaju sigurnost svojih domova.

PROVEDBA KAMPANJE

Slogan akcije glasi „Učinite svoje okruženje sigurnim“. Dugoročno, kampanja se temelji na želji za stvaranjem sigurnije budućnosti u kojoj se zlouporaba oružja svodi na najmanju moguću mjeru te težnji za postizanjem bolje povezanosti između policije i javnosti.

Prema zadnjem istraživanju, procijenjeno je da se u posjedu građana EU nalazilo 35 milijuna komada ilegalnog vatrenog oružja, a od toga 186.000 komada u posjedu građana Hrvatske (Small Arms Survey, Estimating Global Civilian-held Firearms Numbers, 2017.).

Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji građani doprinose smanjenju opasnost od kriminala zbog čega je Ministarstvo unutarnjih poslova 2007. godine započelo s provođenjem kampanje „Manje oružja manje tragedija“. Sufinanciranjem Kampanje sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Europska Komisija i Vijeće Europe podržavaju dragovoljnu predaju i prikupljanje nezakonitog vatrenog oružja, uništavanje viškova oružja i streljiva i na taj način pomažu u borbi protiv nasilja, organiziranog kriminala i terorizama.

DRAGOVOLJNA PREDAJA

Pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji bez sankcija.

Dragovoljna predaja oružja odnosi se na sve vrste ilegalnog oružja. Podsjećamo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje. Po pozivu građana na 192, policijski službenik će u civilnom automobilu i civilnoj odjeći doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje, gdje će na siguran način opasna sredstva preuzeti. Takvim pristupom osigurana je anonimnost osobe koja predaje ilegalno oružje, a što je još važnije, potencijalne opasnosti svedene su na najmanju moguću mjeru.

Aktivnim i odgovornim sudjelovanjem u kampanji „Manje oružja manje tragedija“, zajedno s policijom štitite sebe i svoje najdraže!

VRAĆANJEM ILEGALNOG ORUŽJA ČINITE SVOJ DOM SIGURNIJIM!!!
Sve informacije o dragovoljnoj predaji oružja možete dobiti na besplatnom telefonskom broju 0800-8892
https://manje-oruzja-manje-tragedija.hr/

Prethodna objava Javni poziv za prijam u radni odnos na određeno vrijeme provedbom mjere “Od mjere do karijere” HZZ-a
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content