Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo lokacijsku dozvolu za zahvat u prostoru Istražna bušotina geotermalne vode Babina Greda

Geotermalni potencijal VSŽ

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo lokacijsku dozvolu za zahvat u prostoru Istražna bušotina geotermalne vode Babina Greda

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Uprava za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja, Sektor lokacijskih dozvola i investicija, izdalo je Lokacijsku dozvolu za zahvat u prostoru, namijenjen eksploataciji mineralnih sirovina, skupina neodređena: Istražna bušotina geotermalne vode Babina Greda GT-1 s bušotinskim radnim prostorom u istražnom prostoru geotermalne vode „Babina Greda 2” na k.č.br. 1220 i 1202 u k.o. Babina Greda, na području Općine Babina Greda u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projekt “Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije” je, zbog svoje važnosti i mogućeg značajnog utjecaja na gospodarski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, privlačenja ulaganja i općenito podizanje životnog standarda, određen kao strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije.

Svrha projekta je održivi gospodarski razvoj i podizanje životnog standarda stanovništva općine i županije. Opravdanost projekta se očituje kroz dvije činjenice: postojanje prirodnog bogatstva koje se ne koristi i kvaliteta životnog standarda na području općine i županije koji u mnogome zaostaje za prosjekom Republike Hrvatske (pogotovo za prosjekom EU).

Kada se provedu istražni radovi i izgrade (duboke) bušotine, eksploatacija geotermalne vode traje desetljećima bez značajnijih ulaganja, pogotovo jer se radi o arteškom izvoru (voda pod pritiskom sama izlazi na površinu, ne trebaju crpke). Kako se radi o zatvorenom ciklusu (ohlađena voda se vraća u ležište na ponovno zagrijavanje, ne ispušta se na površini čime se ne smanjuje količina vode u ležištu), toplinska energija će, putem geotermalne vode kao medija, dolaziti na površinu i osiguravati svoje iskorištavanje sve dok se ležište tj. stijene na dubini i do 4.000 metara ne ohlade (za što je vremenski rok prilično dalek tj. nema ga)

Ukupna vrijednost Projekta je 2.130.000 kuna, a iznos EU sufinanciranja je 1.810.500.

Projekt je financirala Europska unija sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više informacija potražite na web stranici projekta.

Prethodna objava Smart Rural 21: Babina Greda selo mjeseca
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content