Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Smart Rural 21: Babina Greda selo mjeseca

Na službenim web stranicama projekta “Smart Rural 21” objavljeno je da je Babina Greda selo mjeseca.

Općina Babina Greda odabrana je između 734 kandidata iz 25 država članica Europske unije koji su sudjelovali na natječaju u europskom projektu „Pametne ruralne zajednice“ (www.smartrural21.eu) kao hrvatska lokacija na kojoj će se demonstrirati primjena pristupa pametnog sela u razvoju ruralnih područja.

Cilj projekta, koji će trajati tri godine, je steći iskustva koja bi mogla biti važna za podršku tom pristupu u okviru ostvarenja Zajedničke poljoprivredne politike EU. Odabrana mjesta kandidati će uz pomoć stručnjaka te putem međusobnih studijskih posjeta razviti “Strategiju pametnog sela” i započeti s implementacijom odabranih aktivnosti.

Na web stranici projekta navodi se da je Babina Greda bogata autentičnim običajima i kulturom. Lokalna zajednica vrlo je aktivna, organizira brojne događaje, izložbe i udruge za promicanje društvenih, kulturnih, zabavnih, umjetničkih, sportskih i drugih aktivnosti koje doprinose obogaćivanju turističke ponude i društvenog života. Uz to, poljoprivrednici, vlasnici poduzeća i drugi akteri pridonose gospodarskom razvoju Babine Grede.

Područja kojima je potrebna podrška uključuju: širokopojasnu povezanost, poticanje poslodavaca na rad na daljinu, svijest o potencijalnim prednostima ruralno-urbanog partnerstva, privlačenje stranih ulaganja te razvoj proizvoda s dodanom vrijednošću na tržištu.

Cilj je Općine dodati i ojačati aktivnosti zajednice kako bi se povećala mogućnost ulaganja u poljoprivredu i učinio ga privlačnim za mlade. Digitalizacija će poslužiti kao dobar motiv za mlade ljude da se vrate iz gradova i poboljšaju ruralno područje. Suvremenim tehnologijama i novim konceptima cilj je oživjeti selo, preokrenuti trend depopulacije i zaštititi ljude od ruralnog siromaštva.

Više informacija

Smart Rural 21

Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content