Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Kreće “Nema sela nad Babine Grede”

Konjska zaprega

Kreće “Nema sela nad Babine Grede”

Ovog će vikenda svi putovi voditi u Babinu Gredu, gdje će se pod krovnim nazivom “Nema sela nad Babine Grede” održati dvije poznate manifestacije i Festival bećarca Slavonije, Baranje i Srijema, uz brojne popratne sadržaje. Babogredci će iznova prikazati svoju tradiciju, raskoš i bogatstvo narodnog ruha i običaja. Ali prije svega golemu ljubav prema konjima, čime se godinama diče.

Bogat program počinje u petak u 16 sati natjecanjem u kuhanju fiša. U subotu je u 11 sati Međunarodni sajam konja lipicanske pasmine, a točno u podne u čitaonici “Ritić” bit će otvorena izložba slika Ane Verić. Pola sata kasnije posjetitelji će moći uživati u prezentaciji češke gastroponude, a u 13.30 je otvorenje 7. manifestacije Dani kulina, sira i vina i proglašenje rezultata ocjenjivanja pristiglih uzoraka kulina. U 15 sati će na hipodromu početi revijalno natjecanje dvoprega. U 17 kreće natjecanje u kuhanju čobanca. A u nedjelju će Babinom Gredom prodefilirati prekrasna povorka jahača i svatovskih zaprega, ukrašenih šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u tradicionalnim narodnim nošnjama. Topot gizdavih konja i pjesma odjekivat će selom, kao jamstvo opstojnosti tradicije i običaja. Svi će se oni potom okupiti na hipodromu, gdje će u 10 sati biti svečano otvoreni 41.

Konji bijelci, u organizaciji Konjogojstvene udruge Babina Greda, koja slavi 80 godina postojanja. Bit će izabrane najljepše zaprege ovogodišnje manifestacije, a posjetitelji će uživati u tradicionalnom natjecanju konjogojaca u drevnim disciplinama – vezanju repova, vožnji na paliji, teklićkom jahanju…

U 11 sati je nastup gostiju iz Češke i Mađarske, a u 13 sati bit će proglašen pobjednik 41. Konja bijelaca. U 20 sati počinje jubilarni, 10. Bećarfest “Alaj ću se kerit i bećarit”, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, koji će ga i osobno otvoriti.

Iz udruge “Šokadija Babina Greda”, koja je i organizator, pozivaju sve ljude dobre volje da dođu na festival najveselijeg slavonskog napjeva, bećarca. Nastupit će oko 300 izvođača (muške i ženske pjevačke skupine i tamburaški sastavi) koji će se natjecati u izvođenju maštovitih i duhovitih originalnih deseteračkih stihova i odlično zabaviti brojnu publiku.

Marija Lešić Omerović/Glas Slavonije

Prethodna objava Općine Štitar, Babina Greda i Cerna za povratak lovišta lokalnim lovačkim udrugama
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content