Babina Greda

Uskoro će obnova najstarije čitaonice Čevatovo iz 1907.

Na sastanku inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Čitaonica Čevatovo, kojemu su, uz mještane, nazočili i načelnik Josip Krnić te općinski vijećnici Tomo Đaković i Mato Čivić, razgovaralo se o planovima i predstojećim aktivnostima za ovu najstariju čitaonicu u Babinoj Gredi iz 1907. godine. Stanovnici ulica Čevatovo, Klasno i Mažuranićeve odlučili su da će predsjednik Udruge biti Darko Vuković.

Cilj nam je obnoviti čitaonicu i najvjerojatnije će do kraja godine biti izrađen novi projekt, sa svim potrebnim sadržajima. To je zapravo mali dom kulture, kao što ga imaju i u drugim dijelovima sela – pojašnjava Krnić.

Ponosno ističe da su čitaonice, a ukupno ih je sedam, posebnost Babine Grede, i po njima je jedinstvena u Hrvatskoj. Primjer su čuvanja specifične stoljetne tradicije i vjeruje da će to znati iskoristiti i u turističke svrhe. U prvoj polovini 20. stoljeća bile su središte kulturnog života. I danas, poput mjesnih odbora, imaju veliku ulogu u društvenom životu Babine Grede. U njima se mještani druže, organiziraju radionice, edukacije, sastanke, izložbe, proslave… Ispred čitaonica su postavljene kućice knjižnice i na taj im se način daje i prvotna namjena koju su imale, a to je educiranje o važnosti knjige i čitanja.

Raspoređene su po ulicama i među stanovnicima su razvile pozitivno rivalstvo.

Izvor: Glas Slavonije

Prethodna objava Izgradnja reciklažnog dvorišta – obavijest o održavanju radionica
Skip to content