Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Uskoro će obnova najstarije čitaonice Čevatovo iz 1907.

Babina Greda

Uskoro će obnova najstarije čitaonice Čevatovo iz 1907.

Na sastanku inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Čitaonica Čevatovo, kojemu su, uz mještane, nazočili i načelnik Josip Krnić te općinski vijećnici Tomo Đaković i Mato Čivić, razgovaralo se o planovima i predstojećim aktivnostima za ovu najstariju čitaonicu u Babinoj Gredi iz 1907. godine. Stanovnici ulica Čevatovo, Klasno i Mažuranićeve odlučili su da će predsjednik Udruge biti Darko Vuković.

Cilj nam je obnoviti čitaonicu i najvjerojatnije će do kraja godine biti izrađen novi projekt, sa svim potrebnim sadržajima. To je zapravo mali dom kulture, kao što ga imaju i u drugim dijelovima sela – pojašnjava Krnić.

Ponosno ističe da su čitaonice, a ukupno ih je sedam, posebnost Babine Grede, i po njima je jedinstvena u Hrvatskoj. Primjer su čuvanja specifične stoljetne tradicije i vjeruje da će to znati iskoristiti i u turističke svrhe. U prvoj polovini 20. stoljeća bile su središte kulturnog života. I danas, poput mjesnih odbora, imaju veliku ulogu u društvenom životu Babine Grede. U njima se mještani druže, organiziraju radionice, edukacije, sastanke, izložbe, proslave… Ispred čitaonica su postavljene kućice knjižnice i na taj im se način daje i prvotna namjena koju su imale, a to je educiranje o važnosti knjige i čitanja.

Raspoređene su po ulicama i među stanovnicima su razvile pozitivno rivalstvo.

Izvor: Glas Slavonije

Prethodna objava Izgradnja reciklažnog dvorišta – obavijest o održavanju radionica
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content