Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Pokladni jahači i ovoga su pokladnog ponedjeljka projahali Babinom Gredom, a čine to već više od 200 godina (pres032.com)

Foto: Đuro Karalić

Pokladni jahači i ovoga su pokladnog ponedjeljka projahali Babinom Gredom, a čine to već više od 200 godina (pres032.com)

Autor: Đuro Karalić
Foto: Đuro Karalić
Izvor: pres032.com

Pokladno jahanje koje traje od Marije Terezije, tradicija koju Babogredci njeguju preko 200 godina nastavila se i ovog pokladnog ponedjeljka. Jahači su se postrojiti pred zgradom nekadašnje Babogredske kompanije, a potom krenuti u gizdavi obilazak sokaka i avlija Babine Grede.

Ispred zgrade Općine u središtu mjesta, okupilo se više od 60 jahača iz dvije babogredske konjogojske udruge te jahača iz drugih udruga diljem Slavonije, a na kobili Mimi po prvi puta našao se i Trogiranin Ante Dragaš koji je u Babinu Gredu doputovao samo kako bi bio nazočan pokladnom jahanju.

“Ovo je nešto posve novo za mene kao Dalmatinca i uživam. Ovdašnji prijatelji i domaćini i posjeli su me na kobilu. Nikada u životu nisam jahao ali imam osjećaj da bih na ovom dobroćudnom Mimom mogao ovako do Dalmacije”, kazao je vido raspoložen Dragaš.  

Uz Babinu Gredu se običaj pokladnog jahanja veže još od 1776. godine i čuvanje tadašnje habsburške granice na Savi od najezde Turaka iz Bosne.

Ulicama Babine Grede jahale su dvije skupine jahača a načelnik općine Josip Krnić pozdravio ih je pred zgradom općine zaželjevši da se običaji nikada ne zaborave.

“Ako se za ijedno mjesto može reći da je kolijevka pokladnog jahanja, onda je to Babina Greda. Još od vremena Matije Antuna Reljkovića su se pokladni jahači na ovom mjestu postrojavali, i to isključivo i samo na pokladni ponedjeljak. To znaju jahači iz cijele Slavonije koji nam se rado odazivaju. Ovo pokazuje i dokazuje da je Babina Greda seoska kulturna metropola Slavonije”, rekao je načelnik općine Babine Grede Josip Krnić.

Prve zapise o pokladnom jahanju zapisao je Matija Antun Relković rodom Slavonac iz posavskog sela Davor sin graničarskoga časnika. Zapisao je u službenim dokumentima kumpanija, kako se oštro kažnjavaju nepodobštine službujućih graničara husara (konjanika) koji su se izvan službe okupljali u manje grupe konjanika, obilazeći selo o svome meraku u vrijeme Poklada. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.

Pokladna jahanja tradicionalno završavaju na pokladni utorak, uoči blagdana Peplenice ili Čiste srijede.

Fotogaleriju možete pogledati na pres032.com.

Prethodna objava Poziv zainteresiranim članovima Narodne zaštite Babina Greda
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content