Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

Monografija Babine Grede

Babina Greda

Monografija Babine Grede

Poštovani Babogreci,

želimo vas izvijestiti da je Općina Babina Greda sklopila ugovor s tvrtkom Hadrian&partneri iz Zagreba o pisanju Monografije Babina Greda i dvije manje monografije, u povodu 100 godina DVD-a  i NK Šokadija.

Dvije navedene monografije bit će napisane do jeseni iduće godine i obilježavanja velikih jubileja vatrogasaca i naših nogometaša a monografiju o selu planiramo izdati tijekom 2024. godine.

U njoj će, prvi puta na jednom mjestu i cjelovito, biti obrađena povijest Babine Grede od prvog spomena sela do današnjih dana. Uključuje to gospodarski i društveni život, demografska kretanja, školstvo, našu baštinu i običaje, narodno graditeljstvo, književnost, slikarstvo, govor i glazbu. Monografija će biti opremljena brojnim fotografijama iz povijesti ali i sadašnjosti našeg sela.

Autori tekstova među ostalim bit će: akademik Stjepan Ćosić, Vlatko Smiljanić s Hrvatskih studija u Zagrebu, Katarina Bušić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, dr. sc. Željko Jozić iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Dražen Živić iz Instituta Ivo Pilar, dr.sc. Đuro Horvat iz Effectusa te etnomuzikolog Mihael Ferić.

Direktor fotografije je Goran Vranić, grafički dizajner Danijel Popović iz tvrtke Pop&Pop a urednik Martin Vuković. 

Ovim putem vas pozivamo na suradnju. U ime Općine stalni kontakt s autorima imat će ravnateljica naše knjižnice Ivana Jurić (kontakt broj mobitela: 099/4977425 i e-mail: knjiznica.bg@gmail.com ). Molimo vas da do kraja godine Ivani dostavite ili ju informirate o svemu što smatrate da bi bilo nužno uključiti u ovu knjigu, od povijesti vaših udruga i tvrtki do sjećanja na neke istaknute Babogrece i svakako zapise i fotografije.

Vatrogasce molimo da prikupe građu o posljednjih 10 godina ali i eventualno onu koja nije bila u njihovim monografijama u povodu 80. i 90. obljetnice.

Članove NK Šokadije  pak molimo da najkasnije do 15. listopada 2022. formiraju odbor za proslavu 100. obljetnice u koji će uključiti sadašnje i bivše članove kako bi oni bili dio savjetodavnog tima za pisanje monografije.

Sve vas ostale pozivam da dadete svoj doprinos ovom važnom projektu.

S poštovanjem,

Josip Krnić, načelnik

Prethodna objava Javni poziv za provođenje mjera iz Programa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content