Radno vrijeme: Pon-Pet 07 - 15 sati

ANA VERIĆ – R.I.P.

ANA VERIĆ – R.I.P.

 

 

 

 

 

 

ANA VERIĆ

„PRVA DAMA ŠOKAČKE NAIVE“

Dana 29. siječnja, 2017.godine., umrla je Ana Verić, prestalo je da kuca srce naše tete Ane kako smo ju većina od nas zvali. Ana Verić, slikarica, sakupljačica starina i pjesnikinja obilježila je drugu polovicu prošlog stoljeća i osigurala si neizbrisivo mjesto u povijesti Babine Grede, svojim djelima kojima je ovjekovječila motive prošlosti „arhaične“ Babine Grede.

Predmeti iz bogate zbirke starina koje je sakupila često su bili i motivi za njene slike smještajući ih u prostor njihove upotrebe. Zabilježila je i gotovo sve običaje Babine Grede i tako ih otrgnula od zaborava i ostavila mladim naraštajima. Njezina djela već desetljećima krase prostore brojnih galerija kao i domove mnogih Babogredaca te njezinih prijatelja i poznanika kojih je imala jako puno.

Teta Ana kao „prva dama šokačke naive“ cijeli svoj život okupljala je kod sebe sve one koji žele napredak i dobrobit njenoj voljenoj Babinoj Gredi.

Za svoj osebujan rad dobila je mnoga priznanja a posebno treba istaknuti priznanje županije Vukovarsko-srijemske za životno djelo, kao i Zlatni grb Općine Babina Greda.

Teti Ani zasigurno je bilo najveće zadovoljstvo i sreća kada je uspjela oko sebe okupiti veći broj onih koji će uzeti kist u ruke i krenuti njezinim putem, tako je i nastao slikarski „Babogredski krug“.

Jednom riječi Ana Verić neizmjerno je obogatila kulturnu povijest Babine Grede, i zato u ime svih Babogredaca velika joj hvala.

Neka joj je laka Babogredska zemlja i vječna slava.

Prethodna objava ODRŽANA RADIONICA PODMJERA 6.1.1. I 6.3.1.
Babina Greda

Nema sela nad BABINE GREDE

babinagrda.hr

Općina Babina Greda © 2024. Sva prava pridržana

Skip to content