Koliko li sam puta sjetio se moga ljetovanja u Babinoj Gredi!

Tim riječima stogodišnji akademik Dragutin Tadijanović počinje svoj prilog za monografiju o Babinoj Gredi,knjigu za koju vjerujemo da će se dogodine njome podićiti ne samo svaki Babogredac,nego svatko tko i najmanjim doprinosom pomogne njeno izlaženje.

Izdavač tog jedinstvenog djela za jedno selo jest općina Babina Greda,a urednik Martin Vuković.

Uz barda hrvatske književnosti, za ovu knjigu, među ostalim,tekstove pišu stručnjaci: Hrvatskog instituta za povijest i Muzeja brodskog posavlja iz Slavonskog Broda, Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, Filozofskih fakulteta iz Osijeka i Zagreba,Muzeja u Županji i Vinkovcima,zagrebačkog Instituta za hrvatski jezik i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža,akademici,novinari,etnolozi,demografi….

U njoj ćete doznati dosad neobjavljene podatke o najstarijoj povjesti Babine Grede,odakle su Babogreci došli prije nego što su se naselili na >>gredu babe Kede<<,kako su živjeli dok su bili graničari Marije Terezije,kako je bio organiziran život u obiteljskim zadrugama,tko je u Babinoj Gredi bio>> na vlasti<< od godine 1881. pa do današnjih dana,kako su osnivane babogredske čitaonice,koji su Babogreci bili književnici.U njoj će biti detaljan opis  babogredskog govora kao i tradicijske arhitekture,doznat ćete i tko su sve bili župnici u našem selu,što su o Babinoj Gredi pisali Josip Kozarac,Matko Peić i drugi veliki hrvatski književnici….

Uz sve to,više od tri stotine fotografija koje je snimio umjtnički fotograf Goran Vranić,a uz njih i one na kojima je Babogrece prije više od pola stoljeća zabilježio najpoznatiji majstor fotografije na ovim prostorima,Tošo Dabac.

Vidjet ćete note i stihove naših najpoznatijih pjesama;detaljan opis bogate i raznovrsne babogredske nošnje,uz objašnjenje u kojim se prigodama nosila;doznat ćete sve o Konjima bijelcima;o našim lovcima,vatrogascima,folklorašima,i tko bi sve nabrojio ono što će stati na gotovo 400 stranica knjige formata 285×225 mm.

A ako sredstava bude dovoljno,Čemu će pomoći i vaša donacija,uz nju ćete dobiti CD s najstarijim  zvučnim zapisima babogredskih folkloraša  i s izvornim govorom  starih Babogredaca te DVD sa snimkama iz 1971.kad je Mika Tripalo otvarao stočarsku izložbu,s prvih Konja bijelaca 1981.,s otvorenja škole 1993. i posjeta presjednika Tuđmana našem selu godine 1995.,snimke našeg sela iz zraka …..

Monografija Nema sela nad Babine Grede bit će knjiga o Babinoj Gredi koju još ne poznate i koju još niste vidjeli.U njoj će biti popis svih obitelji koje danas žive u selu. Izlazak iz tiska planiramo ???.