Bećarfest
Datum
7. kolovoza 2021.
Početak
20:30 - 23:00
Lokacija
Babina Greda

Ovogodišnji 9. Bećarfest “Alaj ću se kerit i bećarit” održat će se 7. kolovoza 2021. (subota) u Babinoj Gredi s početkom u 20,00 sati, najavili su organizatori, Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine” Šokadija” iz Babine Grede.

Festival se održava sa ciljem očuvanja, prenošenja i prezentiranja najpopularnijeg napjeva ovih prostora-bećarca, na što obvezuje UNESCO-vo uvrštenje nematerijalnog kulturnog dobra na svjetsku listu zaštićene baštine, a objedinjuje značajke festivala i smotre, navode iz “Šokadije” dodajući kako će izvedbe bećarca pratiti ocjenjivački sud, a najuspješnije izvedbe bit će nagrađene u kategorijama za tamburaške skupine i pjevačke skupine (najbolji pjesmovođa, najbolja vokalno instrumentalna izvedba bećarca, najbolja interpretacija bećarca, najbolja instrumentalna izvedba bećarca, najbolji vizualni i scenski dojam, najuspjeliji stihovi koji komentiraju i prate suvremena društvena zbivanja i nagrada publike).

Osim predstavnika slavonskih županija, na Bećarfestu nastupaju i nagrađeni na „Slunjskoj večeri
bećarca“ MPS “Široka Kula“ koji će predstaviti svoje mjesto i Ličko-senjsku županiju. Od osmog Bećarfesta na festivalu sudjeluju i ženske pjevačke skupine.

U natjecateljskom dijelu programa nastupaju muške i ženske pjevačke skupine i tamburaški
sastavi: MPS KUD-a „Berislavić“ Novi Grad, ŽPS „Grofice“ HSKPD-a “Seljačka sloga” Nuštar, MPS „Kešinački mališani“ Kešinci, MPS „Baje“ Ivanovac, TS KUD-a „Dunav“ Vukovar, MPS „Šokci“ Udruge „Šokačka grana“ Osijek, TS „Šumari“ Vinkovci, Prva pjevačka konjica „Sinđir“ Županja, ŽPS KUD-a „Valpovo 1905.“ Valpovo, MPS „Divandžije“ Svilaj, ŽPS „Andrevke“ KUD-a „Tomislav“ Donji Andrijevci, MPS „Šokadija“ Stari Mikanovci, TS „Đuvegije“, MPS „Babogreci“ i Udruga „Šokadija Babina Greda.

U revijalnom dijelu nastupaju TS „Šumari“ Vinkovci, Art voice iz Starih Mikanovaca i MPS HKUD-a „Široka kula“ iz Široke kule.

  • Organizator: Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija" Babina Greda
Tags: Bećarfest
Prethodna objava Dan Općine Babina Greda
Skip to content