Babina Greda je po 7. puta ugostila učenike osnovnih škola i njihove nastavnike hrvatskog jezika iz gotovo cijele Hrvatske na promociji zbornika literarnih radova „Duša moja hrvatski je kraj“ 18.rujna 2009. koji svake godine organizira Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“ iz Babine Grede. Gosti su dočekani u prostoru osnovne škole „Mijat Stojanović“ s prigodnim programom povodom 128.godišnjice smrti Mijata Stojanovića, a sama promocija je održana u novouređenoj maloj sali. Prosudbena komisija je izdvojila 18 radova koje su nagradili Općina Babina Greda, Vukovarsko-srijemska županija i izdavačka kuća Profil International. Budući da je na natječaj pristiglo oko 300 radova iz 75 škola, komisija koju čine profesori hrvatskog jezika je tako imala težak zadatak s izdvajanjem najboljih radova. Na promociji smo čuli nagrađene radove učenika iz Hercegovca, Usore (BiH), Županje, Velike Gorice, Soblinca, Donjeg Martijanca, Kostrene, Bjelovara, dok su ih u publici pratili učenici iz Zagreba, Oroslavlja, Darde, Iloka, Daruvara, Marije Bistrice, Pule,Gradišta, Otoka i drugih mjesta koja su sudjelovala na natječaju. Promociju je uveličao i dječji književnik i novinar Mladen Kušec koji je govorio o svom spisateljskom radu i čitao svoje pjesme i pitalice. Neformalno druženje se nastavilo na OPG Tihe Babića gdje su gosti počašćeni kruhom i ljepinama iz krušne peći, starinskim ručkom koji su pripremili članovi „Šokadije“. Prisutni su imali priliku družiti se sa slikarima likovne radionice i uživati u prezentaciji čobanskih igara učenika osnovne škole „Mijat Stojanović“, a kasnije se i okušati u jahanju konja u vlasništvu našeg domaćina.

Oduševljeni gosti su obećali da ćemo se ponovno susresti i iduće godine.

« 1 od 3 »

LITERARNI SUSRETI 2010 god.

20.09.2010 god.

17. rujna 2010 god. u prostorijama Općinske narodne knjižnice Babina Greda  održan je program predstavljanja zbornika „ DUŠA MOJA HRVATSKI JE KRAJ“ .

 

Dodjeljene su nagrade učenicima za najbolje radove u prozi i poeziji. Družili smo se sa književnikom Stjepanom Banas koji je održao prelijepi predgovor na  temu Svjetiljka riječi dječje duše u Babinoj Gredi .  Druženje je nastavljeno na Babogredskom stanu uz ručak i čobanske igre.

 

SVJETILJKA RIJEČI DJEČJE DUŠE U BABINOJ GREDI

 

„Stanarski susreti“ kulturna su manifestacija s nizom slojevitih i različitih sadržaja s temeljnim  ciljem očuvanja zavičajne i hrvatske kulturne i povijesne baštine, a Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“ već više od jednog desetljeća raspisuje natječaj za literate osnovnih škola Republike Hrvatske na temu „Duša moja hrvatski je kraj“. Vrijedna družina učitelja iz Babine Grede ustrajala je i opstala u svojoj nakani da i ove godine otvori vrata svoje škole, vrata Babine Grede mladim literatima da se i ove godine nađu na zajedničkom susretu prijateljstva, na svetkovini dragog nam što, kaj i ča. Izuzetna je vrijednost i što se već nekoliko godina tiska zbornik literarnih ostvaraja, jer će jednoga dana ti zbornici biti suptilno svjedočenje o doživljavanju naše stvarnosti iz vidokruga onih na koje se svi tako rado pozivamo – iz vidokruga i svjetonazora djece čiji literarni ostvaraji tako iskreno zrcale naše vrijeme. A ti njihovi ostvaraji, te njihove riječi ne siju zavist,  mržnju, vatru, nepravdu, već su istinski blagoslov svemu što se rađa, živi i umire; blagoslov pticama, travama, cvijeću, dragim licima, zavičaju, nebu i zemlji, poštenju, ljudskoj dobroti i ljepoti. Djeca žive i suosjećaju sa svakim stablom, travkom, kapljicom vode, sićušnim mravom, ali iskazuju i sve brige i nastojanja da priroda i sve u njoj preživi i traje za dobrobit čovječanstva. Svaki od tih zbornika je zbornik iskrenosti dječjih srca pretočene u čaroliju riječi i iz godine u godinu svjedočanstvo nepotrošenog ideala dječjeg stvaralaštva kroz koje djevojčice i dječaci iz Lijepe Naše postaju preobraženi bljesak prirode, sna i jave i tako otkrivajući sebe dodiruju istine svijeta. Stoje tako ta djeca na raskrižju roda svojega kao raspjevano stablo na livadama i planinama osjećajući sunčana jutra, ali sve vjetrove, tamne oblake, bure i oluje. Ta djeca naslućuju i ljube sve što su s koljena nosile koljeno prenosile naše bake i djed kod ognjišta i to naslijeđeno bogatstvo u njihovim ostvarajima i dalje plamsa uz miris  kućne borovnice i svetačkog tamjana. I kao da nam poput tadijanovića poručuju:         „Nemojte žaliti, ne žalite ništa. Noć na zemlju silazi i ovdje. Suza ima, pod prnjama i pod svilom, u ljudskim očima kao i dalekom kraju, u mom zavičaju, pod zvijezdama žutim, jednakima.“ 

Svaki zbornik koji je iznjedrio  susret u Babinoj Gredi je trajno svjedočanstvo o raskošnoj ljepoti našega hrvatskoga jezika, a iza svakog imena i prezimena, autora pisane riječi krije se djevojčica ili dječak koji nam nesebično otvaraju prozor u svoju čistu i plemenitu dušu. I kada bi svijet bio uređen po mjerilima te dječje duše, zasigurno bi bio bolji, ljepši i sretniji od ovoga svijeta kojeg su uredili odrasli. Zato, blagujmo zajedno i pijmo s izvora tih dječjih nadahnuća i vođeni njihovom nevidljivom ljepotom krenimo na nova, bezbrižnija i ljepša životna putovanja.

Stjepan Banas, prof.

LITERARNI SUSRETI 2011 god.

09. rujna 2011 god.

IX puta za redom Babina Greda i OŠ Mijat Stojanović ugostili su učenike i njihove nastavnike na promiociji zbornika literarnih radova učenika Republike Hrvatske „Duša moja Hrvatski je kraj“ .

Babogreci su kao pravi domaćini dočekali svoje goste koji su došli iz različitih dijelova lijepe naše: Bjelovara, Rijeke, Buja, Čaglina, Čavla, Županje, Daruvara, Hercegovca, Virja, Slavonskog Šamca, Draganića, Donjeg Muća, Otoka, Graca,Čabra, Iloka, Opatije, Koprivnice,Drnja, Grubišnog Polja, Ogulina, Velike Gorice, Soblinca, Nove Kapele, Krašića, Mače, Oroslavlja, Velikog Trojstva…

Vožnjom kroz selo do Stankovog stana na konjičkoj zapregi pokazali smo gostima malo tradicije,običaja i zabave.

Učenicima ,ali i učiteljima bilo je zabavno ,a nekima i prvo iskustvo vožnje u kolima sa zapregom.

 

U 10:30 sati počelo je predstavljanje zbornika i čitanje nagrađenih radova.

U 11:30 sati održano je druženje sa književnikom Vladimirom Bakarićem koji dolazi iz Vinkovaca i koji nam je predstavio svoj najnoviji roman “Iz blata” koji je napisao zajedno sa Daliborom Bartulovićem poznatijim kao Shorty.

Pisac Vladimir Bakarić pročitao je jedan odlomak iz knjige i vješto odgovarao na sva dječja pitanja.

 

U pauzama između čitanja radova učenika i razgovora sa književnicima Stjepanom Banasom i Vladimirom Bakarićem uveseljavale su nas pjesme ŽPS “Dive” .

Skip to content